Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σκουριές, η κορυφή του (παγό)βουνου...


    Είναι πλέον ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη πως εάν ΄΄υλοποιηθούν΄΄ , έστω και μερικά, οι καταγεγραμμένοι σε χάρτες μελέτες και δημοσιεύσεις, γιγαντιαίοι μεταλλευτικοί ΄΄στόχοι΄΄,  τόσο στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο της Β.Α. Χαλκιδικής όσο και στον ΄΄ευρύτερο΄΄ χώρο της Βόρειας Ελλάδας (για τον οποίο επίσης υπάρχουν ΄΄καταγεγραμμμένα΄΄ δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μεταλλευτικά ΄΄πεδία΄΄ , ΄΄ζώνες΄΄ , ΄΄κοιτάσματα΄΄,  κτλ) οι επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. 
   Η σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων , δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από το ΄΄φύλλο συκής΄΄ των θέσεων εργασίας. 
΄΄Χρειάζονται΄΄ πλέον  ΄΄χορηγίες΄΄, ΄΄κοινωνική προσφορά΄΄, ΄΄ανταποδοτικότητα΄΄ , ΄΄εταιρική ευθύνη΄΄(sic) και άλλα τέτοια προπαγανδιστικά και βαρύγδουπα ώστε να φτιάξουν θετικό (κατά το δυνατόν) το δημόσιο προφίλ της μεταλλευτικής δραστηριότητας που έχει πλέον εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια κάθε νοήμονα ανθρώπου.
Μπορούν όμως οι κάθε είδους ΄΄χορηγίες΄΄ να κρύψουν ;

1. Την παρουσία αρσενικού σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από το μέγιστο επιτρεπτό όριο στο πόσιμο νερό.
2. Την βεβαίωση παράβασης στο δήμο Αριστοτέλη για μη τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης κολύμβησης στο Στρατώνι.
3. Την   ΄΄υπόθεση΄΄ της Ρεντίνας.
4. Την ΄΄υπόθεση΄΄ της Σίνδου.
5. Τις εργασίες (επιχωματώσεις , διανοίξεις δρόμων κτλ) σε ρέμα που δεν έχει οροθετηθεί.
6. Την μόλυνση του ρέματος στην Ολυμπιάδα με βαρέα μέταλλα.
7. Την  επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα (2013) για την μόλυνση στον ¨Όρμο Στρατωνίου και ήρθε να προστεθεί σε αυτή του καθηγητή Σταμάτη.
8. Την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από την πλευρά της πολιτείας καθώς και την βίαιη καταστολή των ειρηνικών στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιδράσεων των κατοίκων κατά των μεταλλείων.  
9. Το γεγονός ότι  η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε νέες θέσεις όπως Φισώκα, Τσικάρα , Πιάβιτσα και δεκάδες άλλες (όπως η ίδια η εταιρεία προβάλλει μέσα από χάρτες κτλ) δίνει την χαριστική βολή σε κάθε προπαγάνδα περί αρμονικής (δήθεν) συνύπαρξης μεταλλείων και τουρισμού, κτηνοτροφίας , αλιείας, μελισσοκομίας, αγροτικών δραστηριοτήτων... 
Αυτό που προσπαθούν να φτιάξουν είναι πέρα από κάθε φαντασία.
Οι Σκουριές είναι μόνο η (διόλου ευκαταφρόνητη για τις επιπτώσεις της) κορυφή ενός μεταλλευτικού (παγό)βουνου.

Σε λειτουργούσες δημοκρατίες και όχι μπανανίες δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ΄΄κρυμμένες΄΄ μελέτες , χάρτες και μεταλλεία που ΄΄ξαφνικά΄΄ θα ανακαλυφθούν.  Οι μετρήσεις για βαρέα μέταλλα και άλλες ουσίες , στον Κοκκινόλακα , στον Μαυρόλακα, στις περιοχές με οποιαδήποτε ΄΄δραστηριότητα΄΄ πρέπει να είναι συχνές και να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ στους Ιθαγενείς. Η προστασία της Δημόσιας υγείας δεν έχει ακόμα καταργηθεί επίσημα από την τρόικα και το μνημόνιο... Ο έλεγχος της εταιρείας δεν πρέπει να είναι κενό γράμμα αλλά καθημερινή πρακτική.Οι πολίτες της Χαλκιδικής , της Βόρειας Ελλάδας , όλοι όσοι δεν πληρώνονται με εργοδότη την Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ΑΜΕΣΑ για όλα τα παλιά και νέα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ και οι υπάλληλοι της εταιρείας. 




Απόσπασμα από παρουσίαση της European Goldfields, στο Denver Gold Forum το  2011
Απόσπασμα από παρουσίαση της ΑΚΤΩΡ με τίτλο  AKTOR company profile 2012


Απόσπασμα από παρουσίαση στο ΄΄Promine Final Meeting΄΄, Φιλανδία, Απρίλιος 2013

Απόσπασμα από παρουσίαση στο ΄΄Promine Final Meeting΄΄, Φιλανδία, Απρίλιος 2013

Απόσπασμα από παρουσίαση της El Dorado Gold

Απόσπασμα από παρουσίαση της El Dorado Gold


Φωτογραφίες της 17ης Νοεμβρίου 2013






































- Ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση  υλικού του βίντεο κλιπ, με λήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013.
- You Tube Video Music Credits
The Complex by Kevin MacLeod (incompetech.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: