Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Απέτυχε άλλη μια απόπειρα ποινικοποίησης των αντιδράσεων κατά των μεταλλείων

 Σε αποτυχία κατέληξε άλλη μια απόπειρα  ποινικοποίησης του δίκαιου και ειρηνικού αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού...

Στη σημερινή (05-12-2013) δικάσιμο ολοκληρώθηκε η ποινική διαδικασία που είχε αρχίσει στις 21  Νοεμβρίου, με την κατάθεση και των υπολοίπων παραγόντων της δίκης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ κλήθηκαν οι τρεις απόντες μάρτυρες κατηγορίας -αστυνομικοί, μόνον οι δυο τελικά προσήλθαν, καταθέτοντας για πρώτη φορά σήμερα στοιχεία στη δικογραφία,  προβαίνοντας σε αιφνιδιασμό του Δικαστηρίου.
Στη συνέχεια κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων για υπέρμετρη σε βάρος τους ασκηθείσα αστυνομική βία.
Κατά την απολογία των 14 κατηγορουμένων, υπήρξε κλίμα φόρτισης και η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ξέσπασε πολλές φορές σε χειροκροτήματα όταν ακούστηκε μεταξύ άλλων ότι οι συλλήψεις τους ήταν τυχαίες και ως εκ τούτου αδίκως κατηγορούνται. Επίσης υπαινίχθηκαν ότι η σύλληψη τους ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού , προκειμένου να  καμφθεί το διαρκώς ογκούμενο κίνημα των πολιτών, κατά της εγκατάστασης γιγαντιαίων διαστάσεων ρυπογόνων μεταλλείων. Τέλος δήλωσαν ότι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δάσος, τη γη και το νερό , για τα ίδια τους τα παιδιά.
Η  πρόταση της Εισαγγελέως ήταν να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της στάσης και αντίστασης .
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση των Δικηγόρων υπεράσπισης.
Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Χαλκιδικής ήταν:
Αθώος ο πρώτος κατηγορούμενος για όλες τις πράξεις τις οποίες κατηγορήθηκε ( απόπειρα απλής και βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών)
Αθώοι και οι 14 κατηγορούμενοι για τις κατηγορίες της στάσης και αντίστασης.
Αθώοι 11 από τους κατηγορούμενους για τη πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης.
Ένοχοι κρίθηκαν  3 κατηγορούμενοι για την πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης, με ποινή 7 μηνών, η όποια αναστέλλεται για τρία έτη.
Ακόμη διατάχθηκε η άρση των κατασχεθέντων αυτοκίνητων και αντικειμένων.
Η απόφαση αυτή βρίσκει σύμφωνους τους Δικηγόρους υπεράσπισης ως προς την αθώωση των κατηγορουμένων, ενώ για τους τρεις ένοχους έχει ήδη ασκηθεί έφεση, και η ενοχή τους θα κριθεί στο Εφετείο.
Είναι πλέον κοινός τόπος  πως καμία επένδυση (με ή χωρίς εισαγωγικά) δεν μπορεί να επιβληθεί δια της βίας. Και η ακραία ποινικοποίηση των ειρηνικών αντιδράσεων των κατοίκων είναι μια μορφή βίας. Εγείροντας σημαντικότατα ερωτήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας ... Ουσιαστικά σημαίνει πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση της πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών. Οι πρόσφατοι ψίθυροι για διάσπαση του Δήμου Αριστοτέλη ήρθαν απλώς προς επίρρωση αυτής της άποψης... 
Στο βίντεο έχουν καταγραφεί δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης , μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: