Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Η αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής στην εταιρεία "ξεριζώστε - παραχώστε" συνεχίζεται...

Οι κάτοικοι αντιστέκονται στην Καναδική εταιρεία και στην ψευδό-ανάπτυξη  τύπου "ξεριζώστε - παραχώστε"  που μας φέρνει και που ξεσκεπάστηκε , για μια ακόμη φορά, λίγες μόλις μέρες πριν στα βουνά της Χαλκιδικής.
Οι Σκουριές και το ρέμα Καρατζά είναι μόνο η αρχή σε ένα εκτεταμένο γεωγραφικά μεταλλευτικό σχέδιο που σκοπεύει να μετατρέψει όχι μόνο την πανέμορφη Χαλκιδική μας αλλά μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας σε μια μεταμοντέρνα Πτολεμαΐδα ή Λαύριο τεραστίων διαστάσεων.
Σειρά έχουν πάρει το Κιλκίς και η Θράκη...
  Οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο θα είναι ανεπανόρθωτες και πέραν κάθε φαντασίας. Πέραν όλων των άλλων υπάρχουν μια σειρά από ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι επιπτώσεις (που κρύβονται κάτω απο το χαλί)  απο την μέχρι τώρα λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας και των ψευδο-επενδυτών της TVX Gold Hellas και τα σχεδόν 9 χρόνια της "δεν ξέρω δεν είδα - φταίνε οι προηγούμενοι"  παρουσία-απουσία της Ελληνικός (Καναδικός ) χρυσός θα αποτελέσουν σύντομα παρωνυχίδα στην επερχόμενη λαίλαπα υπό τον μανδύα της επένδυσης.
Οι ίδιοι οι υπέρμαχοι των ψευδό-επενδύσεων  το ξέρουν και γιαυτό πάγωσαν προσωρινά το σχέδιο εξόρυξης στην Θράκη.Προσπαθούν πρώτα να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων στην Χαλκιδική και μετά να επικεντρωθούν με όλες τους τις δυνάμεις στο Κιλκίς και την Θράκη.
Όταν το καταφέρουν τότε θα ξεδιπλώσουν ανενόχλητοι και το υπόλοιπο σχέδιο εξορύξεων για τις  μεταλλοφόρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τις οποίες σκοπεύουν να ξεπουλήσουν σε πολυεθνικές βοηθούμενοι από το μνημόνιο και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Τότε κάθε σκέψη ή πρόβλεψη για αειφορία , ποιότητας ζωής ή ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων παράλληλα με τις εξορύξεις θα αναμετρηθεί με την σκληρή και αδήριτη πραγματικότητα που τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν: Μεταλλεία γιγαντιαίων διαστάσεων και άλλες δραστηριότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν  άσχετα από τις  όποιες ''καλές'' προθέσεις μερικών.
Παλιά οι κονκισταδόρες και οι κατακτητές την Λατινικής Αμερικής μοίραζαν στους Ιθαγενείς καθρεφτάκια και χάντρες παίρνοντας τους το χρυσό αρχικά και την ίδια τους την ελευθερία και την  ζωή στη συνέχεια.
Σήμερα οι σύγχρονοι ''κατακτητές-επενδυτές" μοιράζουν δωροεπιταγές και  ευρώ για να εξαγοράσουν την συνείδησή κάποιων και να κλείσουν το στόμα οσο το δυνατόν περισσότερων.
Διοργανώνουν ταξίδια στην Τουρκία και μοιράζουν αφειδώς διαφημίσεις και ένθετα για να ''πείσουν''. 
Εαν όμως είχαν έστω και ελάχιστο δίκιο και έλεγαν την αλήθεια, δεν χρειαζόταν όλα αυτά τα τερτίπια , η ίδια η κοινωνία θα τους είχε "αγκαλιάσει"...
Αντ'αυτού επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την καταστολή και την προπαγάνδα - συκοφαντία εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων, ενώ ακόμα και σήμερα 9 χρόνια σχεδόν μετά τον ''ερχομό'' τους στην περιοχή δεν έχουν "καταφέρει" να φτιάξει ένα επίσημο χώρο στο διαδίκτυο που να μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται , να θέτουν ερωτήσεις, να καταγγέλλουν.... να ανοίξουν δηλαδή ένα δίαυλο επικοινωνίας ΕΠΙΣΗΜΑ. 
Την ίδια σχεδόν στιγμή που "βρήκαν" χρήματα για να προωθήσουν  τον μονόλογο - προπαγάνδα τους μέσω της φυλλάδας "Μεταλλευτικά νέα" που εξέδωσαν πρόσφατα κάθε σχόλιο για τις προθέσεις της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα νομίζουμε περιττεύει...
Ο δίκαιος και ειρηνικός αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να ελευθερωθούν οι 2 συναγωνιστές μας που μεθοδευμένα και με δικονομικές αλχημείες αμφιβόλου νομιμότητας κατά την προανάκριση κατέστησαν τελικά κρατούμενοι (στην ουσία "όμηροι") και να ξεκουμπιστούν οι ψευτο-επενδυτές "ξεριζώστε - παραχώστε" από τη Χαλκιδική.
Οι λήψεις του βίντεο πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 27 Απριλίου 2013.

1 σχόλιο:

erinreiss είπε...

To The Iosifsk Team,

I hope this finds you well -I tried to reach out to iosifsk@gmail.com but my message got sent back!

I wanted to write and say that I am a big fan of your videos, your blog, and the intense and intimate moments that you are documenting. My name is Aaron Reiss, and I am a photographer and journalist in New York City.

I'm writing because I am building a new video-based iPhone app for citizen journalists to easily make and share videos about what's happening in their part of the world. I think it would be a great way to connect with others who are documenting protest and activism around the world, and to expose more people to the work you're doing in Greece.

We are about to go into beta testing for the app, and I would love it if the journalists from your team would be a part of the first community to use it. If it sounds fun and interesting to you, let me know, and I would be happy to talk to you more about it.

το blog και youtube σας ειναι σε ελληνικα, αλα ευχομε οτι ειναι ενταξι που σας εγραψα σε ανγληκα. αμα οχι, εχω ενα φιλο που μιλαει ελληνικα και μπορι να μας βοιθισει. Σας ευχαριστο πολυ. - He translated this for me!

Cheers,
Aaron