Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα για περιβαλλοντικό ατύχημα στην Ρεντίνα από φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»

πηγή  ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

Φωτογραφία από το συμβάν
 www.alterthess.gr

΄΄ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΕΝΤΙΝΑ


Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Βόλβης συνέταξαν έκθεση για το περιστατικό πτώσης ποσότητας συμπυκνώματος μετάλλων από φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»


Έπειτα από εντολή του δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, κλιμάκιο με μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μετέβη χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου σε περιοχή της Ρεντίνας, στο σημείο όπου από φορτηγό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», έπεσε στο έδαφος ποσότητα από συμπύκνωμα μετάλλων που μετέφερε. Το κλιμάκιο συνέταξε έκθεση για το συμβάν και έλαβε δείγμα του υλικού.

H κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Βόλβης ήταν άμεση, καθώς υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για ιδιαιτέρως τοξικά συμπυκνώματα μετάλλου (αρσενοπυρίτες), ενώ ήδη ενημερώθηκαν και οι εκτός δήμου αρμόδιες υπηρεσίες.


Δείγμα από το υλικό έχει σταλεί για χημική ανάλυση ώστε να εξεταστεί η χημική σύνθεση του και να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, θα διερευνηθεί, αν τα φορτηγά έχουν τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά του υλικού αυτού.

Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης δήλωσε: «Καθημερινά, φορτηγά που μεταφέρουν παρόμοιο - ή ενδεχομένως και άλλα - υλικό περνούν μέσα από οικισμούς του δήμου Βόλβης και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος ασκός του Αιόλου πρόκειται να ανοίξει, αν παρόμοιο ατύχημα συμβεί μέσα σε μια πολυσύχναστη τουριστική περιοχή. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο τρόπος που προχωρά η επένδυση της επεξεργασίας χρυσού, και διχάζει και εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο, να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του δήμου Βόλβης».

Υπενθυμίζεται, ότι το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης σε ψήφισμα του έχει εκφράσει έγκαιρα την αντίθεση του στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, τονίζοντας ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν απαντά σε όλα τα ζητήματα και σε όλη την έκταση των δυσμενών επιπτώσεων (τοξική σκόνη, ρύπανση της ατμόσφαιρας, καταστροφή διατροφικής αλυσίδας, διασφάλιση υδροφόρου ορίζοντα κλπ), όχι μόνο για την Χαλκιδική και γειτονικές περιοχές, όπως είναι ο δήμος Βόλβης, αλλά ακόμα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: