Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Οι μεταλλωρύχοι θυμούνται...- Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ;



΄΄....Ο κόσμος κλείνει τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Μαντεμοχώρια με τη Θεσσαλονίκη και καθηλώνει τις κλούβες της αστυνομίας στο Παλαιοχώρι. Οι συγκρούσεις που ξεσπούν είναι ιδιαίτερα σκληρές, ενώ στο μεταξύ καταφθάνουν νέες αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος. Περίπου τριάντα μεταλλωρύχοι και κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους γέροι και γυναίκες, συλλαμβάνονται. Ο αριθμός των τραυματιών είναι ανυπολόγιστος. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πολλοί αστυνομικοί. Όλη τη νύχτα, η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτια απεργών, ενώ πολλοί από αυτούς καταφεύγουν στα γύρω βουνά για να αποφύγουν τη σύλληψη. Τα Μαντεμοχώρια κι ολόκληρη η περιοχή από την Αρναία μέχρι την Ολυμπιάδα και την Ιερισσό τίθενται υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (που αριθμούν περί τους 800 άνδρες) στρατοπεδεύουν στην περιοχή, αύρες διατρέχουν τα χωριά...΄΄

Το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο της Αθηνάς Σταυροπούλου σχετικά με την μεγάλη απεργία στα μεταλλεία, περιγράφει γεγονότα που συνέβησαν στα μέρη μας το ΄΄μακρυνό΄΄1977; Ανατριχιαστικά επίκαιρο...



Στα πλαίσια του 14ου camping αγωνιστικών κινήσεων και μαθητικής αντίστασης,  την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013,  στο χώρο του camping στην Κομίτσα , διοργανώθηκε συζήτηση με θέμα : ΄΄Η ιστορία του κινήματος των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, η μεγάλη απεργία του '77΄΄.
Τον λόγο πήραν -κατά σειρά- οι :
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Χριστόφορος: πρόεδρος του σωματείου μεταλλωρύχων Ορμύλιας και πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ορμύλιας
ΚΟΡΔΑΛΗΣ Γιώργος: μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των μεταλλωρύχων την περίοδο της μεγάλης απεργίας του ''77 και πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μεγάλης Παναγίας.
ΠΑΥΛΙΔΗΣ Δημήτρης,  συγγραφέας και αρθρογράφος στην ΄΄προλεταριακή σημαία΄΄ , εφημερίδα του ΚΚΕ(μ-λ).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξιστόρηση από τους μεταλλωρύχους των μεθόδων καταστολής - αρκετές φορές βίαιες-  που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλευτικές  εταιρείες με την ΄΄ανοχή΄΄, αν όχι σύμπραξη των κρατικών μηχανισμών  καθώς και τον ρόλο που ΄΄ανέθεταν΄΄ (οι εταιρείες) σε κάποιους από τους ΄΄εργαζόμενους΄΄. Είναι ένα  από τα ΄΄σκοτεινά΄΄ κομμάτια της ΄΄μεταλλευτικής κληρονομιάς΄΄ . Μιας ΄΄κληρονομιάς΄΄ που στην περίπτωση της βαριάς και ρυπογόνας μεταλλευτικής βιομηχανίας, το τίμημα το πληρώνουν -με τον ένα ή άλλον τρόπο- σχεδόν πάντα, πρώτοι οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι. 
Ιδιαίτερα όταν κάποιοι  βάλθηκαν στις μέρες μας να το ΄΄παίξουν΄΄ μικροί θεοί ΄΄στέλνοντας΄΄ τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε έργα φαραωνικών διαστάσεων σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, σχεδιάζοντας το άνοιγμα στοών  ακριβώς πάνω ή σχεδόν δίπλα στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά σεισμικά ρήγματα στη Βόρεια Ελλάδα, αγνοώντας τόσο την σχετικά πρόσφατη σεισμική ιστορία όσο και τις προειδοποιήσεις αρκετών επιστημόνων.


Το σύνθημα που δονούσε το ΄΄μακρυνό 1977΄΄ τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου όπου διεξαγάγονταν οι δίκες κατά των εργαζομένων στα μεταλλεία , παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ και εμπνέει στους σημερινούς αγώνες κατά της καταστροφικής Καναδικής εταιρείας χρυσού και των ντόπιων υποτακτικών.

΄΄ΠΕΙΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ΄΄
έλεγαν τότε οι μεταλλωρύχοι στην εταιρεία των μεταλλείων αλλά και στην κυβέρνηση που την υποστήριζε.
Δεκάδες μεταλλωρύχοι  ΄΄σέρνονταν΄΄ για μήνες στα δικαστήρια αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.
΄΄εξύβριση κατά συρροή΄΄, ΄΄άσκηση παρανόμου βίας΄΄, ΄΄παράνομη κατακράτηση΄΄,΄΄φθορά ξένης ιδιοκτησίας΄΄΄, ΄΄σωματικές κακώσεις σε βάρος αστυνομικών΄΄   είναι μόνο λίγες από αυτές.

Ας απαντήσουν ο σημερινός δήμαρχος και η εταιρεία , τι ήταν οι αγωνιστές μεταλλωρύχοι; ΄΄Τρομοκράτες΄΄ , ΄΄τραμπούκοι΄΄, ΄΄αναρχικοί΄΄, ΄΄Ιερισσιώτες΄΄, τι;
To 1977 είχαμε ΄΄κοινοβουλευτική δημοκρατία΄΄... όπως σήμερα...και τότε τον ΄΄νόμο και την τάξη΄΄ επικαλούνταν η εταιρεία και οι υπάλληλοί της για να στέλνουν σε δίκες τους αγωνιστές μεταλλωρύχους και τους υποστηρικτές τους.


Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ακούς μεταλλωρύχους που δούλεψαν σκληρά εκείνα τα πέτρινα χρόνια και όρθωσαν το ανάστημά τους στην εταιρεία, να λένε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ενώνοντας την φωνή τους με τη φωνή των υπόλοιπων κατοίκων της Χαλκιδικής και ολόκληρης  της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολουθεί ένα μικρό flash-back από εκείνη την εποχή.
- Τα αποσπάσματα του τύπου είναι από την εφημερίδα ΄΄Μακεδονία΄΄
- Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Μαχητής  

- Το ενδιαφέρον απόσπασμα στο τέλος είναι από το ΄΄βιβλιαράκι΄΄ (32 σελ.) με τίτλο :
΄΄Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ 1977 ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ΄΄
της Αθηνάς Σταυροπούλου , όπως το βρήκαμε στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου ΄΄Εναλλακτικές εκδόσεις, Νότιος άνεμος΄΄










Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ 1977
ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
(...) 
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, η γύρω περιοχή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Απεργοί και κάτοικοι των Μαντεμοχωρίων συγκρούονται επανειλημμένα με εκατοντάδες κρανοφόρους και ροπαλοφόρους των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που έχουν κυκλώσει το μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Την επόμενη μέρα καταφθάνει επιτόπου ο νομάρχης Χαλκιδικής προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση που έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς ο κόσμος παραμένει μέχρι το πρωί συγκεντρωμένος γύρω από την περιοχή των μεταλλείων. Ο νομάρχης πείθει τους έγκλειστους μεταλλωρύχους να εγκαταλείψουν τη στοά, αφού τους εγγυάται ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να τους επιτεθεί. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στα χωριά με λεωφορεία της εταιρείας και με συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ξεσπούν νέα επεισόδια. Ο κόσμος κλείνει τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Μαντεμοχώρια με τη Θεσσαλονίκη και καθηλώνει τις κλούβες της αστυνομίας στο Παλαιοχώρι. Οι συγκρούσεις που ξεσπούν είναι ιδιαίτερα σκληρές, ενώ στο μεταξύ καταφθάνουν νέες αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος. Περίπου τριάντα μεταλλωρύχοι και κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους γέροι και γυναίκες, συλλαμβάνονται. Ο αριθμός των τραυματιών είναι ανυπολόγιστος. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πολλοί αστυνομικοί. Όλη τη νύχτα, η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτια απεργών, ενώ πολλοί από αυτούς καταφεύγουν στα γύρω βουνά για να αποφύγουν τη σύλληψη. Τα Μαντεμοχώρια κι ολόκληρη η περιοχή από την Αρναία μέχρι την Ολυμπιάδα και την Ιερισσό τίθενται υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (που αριθμούν περί τους 800 άνδρες) στρατοπεδεύουν στην περιοχή, αύρες διατρέχουν τα χωριά των μεταλλωρύχων, στρατιωτικές μονάδες ΛΟΚ και ΤΕΑ κάνουν “ασκήσεις” μέσα στα χωριά, ενώ με διάταγμα της χωροφυλακής απαγορεύεται επί μια εβδομάδα οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση "προς αποφυγήν δημιουργίας σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και διαταραχής της οικονομικής ζωής στην περιοχή". Ο Μποδοσάκης ανακοινώνει στον τύπο ότι τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά και καλεί τους εργάτες να επιστρέψουν στη δουλειά. Παρόλο το καθεστώς τρόμου που επικρατεί, τα σχέδιά του πέφτουν στο κενό. (...) 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ψήφισμα κατοίκων Κομίτσας κατά των μεταλλείων.

Ένα ακόμα ψήφισμα κατά των καταστροφικών μεταλλείων χρυσού ήρθε να προστεθεί στα εκατοντάδες ψηφίσματα τοπικών συλλόγων - επιστημονικών φορέων - επαγγελματικών ενώσεων και δημοτικών συμβουλίων. Ψηφίσματα που εκφράζουν την βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας κατά της εγκατάστασης μεταλλουργίας χρυσού.
Όμως στην Χαλκιδική, στην Ελλάδα των μνημονίων και της υποτέλειας όλα αυτά δεν έχουν σημασία.
Σημασία έχει τι θέλει ο κάθε ΄΄Πάχτας΄΄ , ο κάθε ΄΄Στρατουδάκης΄΄ και τα αφεντικά από τον Καναδά, αυτών που ευνούχισαν την κριτική τους σκέψη και την περηφάνια για μερικά ευρώ  ...

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ιερισσός 27 Ιουλίου, συναυλία συμπαράστασης


Παρουσιάζουμε χωρισμένη σε τρία μέρη , την συναυλία συμπαράστασης, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό , στις 27 Ιουλίου 2013, στα πλαίσια εκδηλώσεων του 14ου camping αγωνιστικών κινήσεων και μαθητικής αντίστασης.
 Στην σκηνή εμφανίζονται κατά σειρά: ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - PABLO HASEL - ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ

                                             Α΄μέρος ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Β΄ μέρος Pablo Hasel

   Γ΄μέρος ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ


Στο τέλος του Γ΄μέρους , υπάρχουν και λίγα λεπτά από το δεύτερο μέρος της συναυλίας που είχαμε παραλείψει εκ παραδρομής.



Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Σκουριές 03-08-2013, Η El Dorado Gold - Hellas Gold βλέπει το Skouries project να μετατρέπεται σε (διεθνοποιημένο) skouries problem...


Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια (του μισθού κτλ) , δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια

Παραφράζουμε λίγο την φράση του Βενιαμίν Φραγκλίνου (1706-1790), Αμερικανού πολιτικού & συγγραφέα καθώς και εφευρέτη του αλεξικέραυνου γιατί περιγράφει καθαρά τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική στην Ελλάδα του μνημονίου και της εξαθλίωσης.
Στις Σκουριές που η εταιρεία ΄΄ξεριζώστε - παραχώστε΄΄ μετατρέπει σε κρανίου τόπο , με τις ΄΄ευλογίες - ανοχή΄΄ των μηχανισμών της επίσημης πολιτείας.
Μιας πολιτείας που ενώ την μια ημέρα ΄΄αναγνωρίζει΄΄ παρανομίες και σταματά εργασίες,  την ΄΄άλλη μέρα ΄΄ η ίδια πολιτεία  επιτρέπει την συνέχιση ΄΄υπό όρους΄΄, των από την ίδια αναγνωρισθέντων  ως παράνομων΄΄εργασιών΄΄ . Παραλογισμός; Όχι , μάλλον η ΄΄πρακτική΄΄ εφαρμογή της πρωθυπουργικής ρήσης ΄΄με κάθε κόστος...΄΄.
Όρους τους οποίους υποτίθεται ελέγχει το σημερινό  Ελληνικό κράτος - μπανανία που το έχουν καταντήσει οι διαχρονικοί κυβερνώντες (που υποστηρίζουν και την ψευδο-επένδυση) έρμαιο στις εντολές κάθε λιμοκοντόρου της Τρόικα.Γι'αυτό όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει , η εταιρεία ΄΄ξεριζώστε - παραχώστε΄΄ δεν θέλει ανθρώπους , κάμερες και φωτογραφικές μηχανές στον Κάκκαβο. Είναι όλοι αυτοί που την ΄΄ξεβράκωσαν΄΄ μέχρι τώρα και την άφησαν έκθετη στα μάτια της κοινής γνώμης κινητοποιώντας με την επιμονή τους, την εξόφθαλμα  βραδυκίνητη (χωρίς να λείπουν και ενδείξεις -κατά περίπτωση-  για κάτι σοβαρότερο) όταν πρόκειται να ελέγξει την εταιρεία, κρατική μηχανή .

Το Σαββάτο 3 Αυγούστου ανέβηκε στο βουνό μαζί με τους κατοίκους και η κα Niki Ashton, Καναδή (με Ελληνικές - Θρακιώτικες ρίζες από την πλευρά της μητέρας της)  Ομοσπονδιακή βουλευτής του Churchill, Μανιτόμπα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  NDP, για να δει με τα μάτια της τα αίσχη της ψευδοανάπτυξης και της καταστολής και να εκφράσει την ενεργή συμπαράσταση της στον αγώνα  εναντίον της εξόρυξης χρυσού.
Αξίζει να τονίσουμε πως το όλο θέμα της επιχειρηματικής πρακτικής   της εδραζόμενης στον Καναδά, ιδιοκτήτριας των μεταλλείων, El Dorado Gold, απασχολεί όλα τα κόμματα του Καναδά και δεν αποτελεί χόμπι - ιδιορρυθμία κάποιων περιθωριακών βουλευτών όπως προσπαθεί να περάσει στο Ελληνικό κοινό η προπαγάνδα των εταιρικών παπαγάλων.
Όποιος παρακολουθεί το θέμα των Σκουριών και γενικότερα των κινητοποιήσεων εναντίων των μεταλλείων χρυσού και των τεράστιων αναπάντητων  (από πλευράς εταιρείας) περιβαλλοντολογικών θεμάτων που έχουν εγερθεί από  εκατοντάδες  ανεξάρτητους επιστήμονες και φορείς μπορεί εύκολα να διαπιστώσει και ο ίδιος πως το όλο θέμα έχει -εδώ και καιρό πλέον- ξεφύγει από τα ΄΄στενά΄΄ Ελληνικά  πλαίσια απασχολώντας με τον ένα ή άλλο τρόπο ένα πολύ ευρύτερο κοινό.
To ΄΄χρυσό΄΄ skouries project μετατράπηκε για την El Dorado Gold - Hellas Gold σε skouries problem ;
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από  εκείνη την ημέρα












Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ιερισσός, 27 Ιουλίου 2013


Δύο μικρά αποσπάσματα από την συναυλία που έγινε  στην Ιερισσό το βράδυ της 27ης Ιουλίου και συμμετείχαν: ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ - PABLO HASEL & ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
Η συναυλία έγινε στα πλαίσια του 14ου camping αγωνιστικών κινήσεων και μαθητικής αντίστασης το οποίο διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος εκδηλώσεων μεταξύ 26 και 31/7.

Θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε ολόκληρη την συναυλία το συντομότερο δυνατό.
Σειρά μετά έχει η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργανώθηκε στο χώρο του camping της Κομίτσας Νέων Ρόδων με θέμα : Η ιστορία του κινήματος των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, η μεγάλη απεργία του 77.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στις Σκουριές...


Το Σαββάτο 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητές, κατά σειρά, τον Γιώργο Ζουμπά από την επιτροπή αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού, τον Κώστα Καραΐσκο εκδότη του Αντιφωνητή της Θράκης και του Γιώργου Καραμπελιά, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού ΑΡΔΗΝ και της εφημερίδας Ρήξη.
Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια του 3ήμερου camping αλληλεγγύης που διοργάνωσε η κίνηση πολιτών ΑΡΔΗΝ μεταξύ 26 και 28 Ιουλίου 2013.

Η σύνδεση του λαϊκού κινήματος ΄΄των Σκουριών΄΄ και η αναγωγή του σε  πανελλήνιο επίπεδο, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του όλου ζητήματος που έχει να κάνει και με την μετατροπή της Ελλάδας σε μια αποικία ΄΄χρέους΄΄ , των γενικότερων συνθηκών μέσα στις οποίες αυτή πραγματοποιείται  και της  προβληματικής που αναπτύσσεται για τις συνολικότερες εξελίξεις σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου του τρόπου οργάνωσης και διασύνδεσης της παγκόσμιας οικονομίας.
 Οι Σκουριές και γενικά η Χαλκιδική, αποτελούν εδώ και καιρό ένα ιδιότυπο ΄΄εργαστήρι΄΄  όπου η κεντρική μνημονιακή εξουσία έχοντας παραδώσει κάθε εναπομείναντα πυρήνα κυριαρχίας στους μηχανισμούς της τρόικα,  αποτελεί απλό διεκπεραιωτή εντολών. Εντολές που εκτελεί όχι μόνο πειθήνια, αλλά με αυταρχισμό και βία που κλιμακώνονται μέρα με την μέρα.  Οι προφυλακίσεις, η λήψη DNA, η αστυνομοκρατία και γενικότερα η ποινικοποίηση και η αντιμετώπιση με όρους ‘’τρομοκρατίας’’ ΔΕΚΑΔΩΝ αν όχι ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ πολιτών με κατάλευκο ποινικό μητρώο, προσπαθεί με δυσκολία να κρύψει ένα τρομακτικό γεγονός που βιώνουμε για πρώτη φορά ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ στην νεώτερη Ελληνική ιστορία υπό συνθήκες ΄΄δημοκρατίας΄΄ .
 Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους –αστυνομία- δικαιοσύνη-κεντρική και περιφερειακή εξουσία  (με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις) ποδηγετούνται εκόντες – άκοντες υπό την υποστήριξη – προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜ΄΄Ε΄΄ εναντίον του λαού με  προσχήματα νομιμότητας.
Κάθε διεκδίκηση, κάθε λαϊκή απαίτηση την εποχή της τρόικα και του μνημονίου αποτελεί άμεσα στόχο καταστολής, πρώτα ιδεολογικής μέσω προπαγάνδας και εάν αυτό δεν επαρκεί φυσικής καταστολής.
Από την άλλη μεριά, πρέπει οι πολίτες να μείνουν απαθείς και το κυριότερο να μην είναι  ΕΝΩΜΕΝΟΙ, πάνω από κόμματα ή κάθε άλλη διαχωριστική γραμμή. Οι ενωμένοι πολίτες είναι ο εφιάλτης κάθε αυταρχικής εξουσίας.
Εντολές που αντανακλούν τα συμφέροντα των εντολοδόχων , δηλαδή των πολυεθνικών εταιρειών  και των μεγαλοτραπεζιτών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που έχουν αναγάγει σε θρησκεία το χρήμα και το κέρδος, γράφοντας πλέον απροκάλυπτα , στα παλαιότερα των υποδημάτων τους  την δημοκρατία και τους θεσμούς και επιτιθέμενοι με λύσσα εναντίον κάθε κατάκτησης που πιθανόν μειώνει την κερδοφορία τους. Οι μισθοί πείνας και εξαθλίωσης  για τις ΄΄τυχερές΄΄ μάζες των ΄΄εργαζομένων΄΄  με δουλειά , αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανισοκατανομή εισοδήματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται  ταχύτατα στον ΄΄ανεπτυγμένο΄΄ κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών αποκλείονται σταδιακά από την πρόσβαση σε βασικές παροχές – υποδομές παιδείας και υγείας που παράλληλα ιδιωτικοποιούνται.
Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται εξαρτημένους ανθρώπους, που θα χρωστάνε την ζωή τους , την επιβίωσή τους όχι στην δική τους προσωπική εργασία και επιχειρηματικότητα μικρής και μεσαίας κλίμακας αλλά στην εξαρτημένη εργασία των πολυεθνικών εταιρειών και των ντόπιων πλασιέ - υποτακτικών τους , είτε στην βιομηχανία είτε στον τομέα των υπηρεσιών.
Γι αυτό άνθρωποι σαν τον Γιάννη με την πετυχημένη τυροκομική μονάδα και σαν τον Δημήτρη καραβομαραγκό μιας εξίσου πετυχημένης παραδοσιακής ναυπηγο-επισκευαστικής παραδοσιακής μονάδας αποτελούν κόκκινο πανί για τους μηχανισμούς της υποτέλειας και της εξάρτησης. Όσοι ακόμα ζουν με αυταπάτες ΄΄ανάπτυξης΄΄ και πομφόλυγες ΄΄επένδυσης΄΄ θα αντιμετωπίσουν αργά η (το πιθανότερο) γρήγορα την αδυσώπητη πραγματικότητα. Ο κόσμος που σχεδιάζεται δεν θα είναι η κοινωνία των δύο τρίτων ή των τριών πέμπτων που οικοδομήθηκε στα ερείπια των δύο παγκοσμίων πολέμων , στην εκμετάλλευση και λεηλασία του λεγομένου τρίτου κόσμου από την μια και στην ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική επέκταση από την άλλη με κοινωνικές παροχές και υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο.
 Ο ΄΄νέος κόσμος΄΄ θα είναι η ραγδαία ΄΄τριτοκοσμοποίηση΄΄ των δυτικών κοινωνιών και η μετατροπή των πολιτών σε ΄΄υπηκόους΄΄ και των κυρίαρχων κρατών σε ΄΄χώρους΄΄ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ .
Το  τραγικότερο όλων είναι ότι η εξαθλίωση του Ελληνικού λαού και η επίθεση του κράτους εναντίων όλων των κοινωνικών ομάδων, εναντίον κάθε μορφής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας , εναντίον κάθε κοινωνικής κατάκτησης, η ουσιαστική διάλυση των δομών του κράτους,  η πόλωση, η εφαρμογή της θεωρίας Σοκ και δέους και άλλων τεχνικών φόβου και ωμής βίας δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και τεχνοκρατικών αναλύσεων όποιος και αν οριστεί ο σκοπός αυτών των ενεργειών. Οι συνεχείς διαψεύσεις των κάθε φορά ΄΄στόχων΄΄ που υιοθετούνται νομίζουμε είναι κραυγαλέα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση από την πρώτη μέρα που μας έβαλαν  στην άβυσσο του μνημονίου.
Υπό αυτό το πρίσμα  όλα όσα γίνονται στην Χαλκιδική , στην Ελλάδα αποκτούν μια τραγική επικαιρότητα που μας οδηγεί σε ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.
Οι διώξεις και  καταδίκες (γιατί τι άλλο είναι οι προφυλακίσεις , παρά καταδίκες, τουλάχιστον με την ευρεία έννοια του όρου; )  εναντίον εκατοντάδων  πολιτών με λευκό ποινικό μητρώο και ο ηθικός προπηλακισμός, η άσκηση  βίας κατά χιλιάδων άλλων, ειρηνικά διαμαρτυρομένων, που ξαφνικά –αν πιστέψουμε  την προπαγάνδα κράτους  & εταιρείας-  κοιμήθηκαν φιλήσυχοι πολίτες και ξύπνησαν  ΄΄τρομοκράτες΄΄ ή στην καλύτερη περίπτωση υποστηρικτές ΄΄τρομοκρατών΄΄κτλ,  αποτελούν ένδειξη αν όχι απόδειξη πως ο πυρήνας των μηχανισμών ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ με την πολιτική τους , μας έφεραν την τρόικα και το μνημόνια , εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, έριξαν τους μισθούς στα τάρταρα, χρεοκόπησαν τα ταμεία, ΄΄νομιμοποίησαν΄΄ την μίζα  την διαφθορά και κυρίως την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ  μέσω επαίσχυντων νόμων όπως ο ΄΄περί ευθύνης υπουργών΄΄  και η αδιάκριτη εφαρμογή της βουλευτικής ασυλίας ακόμα και σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, οδηγεί την πατρίδα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες μέσω της καλλιέργειας κλιμακούμενης πόλωσης.
΄΄Τυχαία΄΄ μάλλον όλος αυτός ο μηχανισμός υποστήριζε και υποστηρίζει την ψευδο-επένδυση...

Είναι χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη,  κάθε απλού  ανθρώπου να παλέψει και να αντισταθεί σε όλα αυτά τα φρικτά σχέδια . Η καρδιά της Ελλάδας εδώ και κάμποσο καιρό χτυπάει στις Σκουριές…